Ekologiczna cielęcina z pieczonymi ziemniakami i fasolką szparagową

4 porcje

dania mięsne

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 177 głosów)

Składniki:

  • Ekologiczna polędwica cielęca 0,8 Kg
  • Ziemniaki 0,5 Kg
  • Zielona fasolka szparagowa 0,3 Kg
  • Rozmaryn 2 gałązki
  • Szalotka 2 sztuki
  • Oliwa z oliwek 0,01 L
  • Masło 0,05 Kg
  • Sól, Pieprz

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Przygotowanie
  • Oczyścić schab cielęcy ze skóry i tłuszczu, pokroić go na cztery steki. Grilować je na gorącej patelni, aż będą miękkie i soczyste. Ziemniaki obrać i pokroić w kliny. Posiekać rozmaryn i marynować ziemniaki z olejem i rozmarynem przez około dwie godziny. Następnie piec w piekerniku  do około 25 minut w temperaturze 200 stopni. Obrać szalotki i pokroić w drobną kostkę.
  • Oczyścić fasolkę. Zagotować 1 litr lekko osolonej wody i gotować fasolę przez 5 minut. Ugotowaną fasolę smażyć razem z masłem i pokrojoną szalotką na patelni. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Sposób podania
  • Wyłożyć ziemniaki i zieloną fasolkę na środku talerza. Na wierzchu położyć steki cielęce. Polać całość oliwą z oliwek.
  • Przepis pochodzi z ”Women’s Experience”: Healthy Balance menu

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy