Artur Rogalski
4.34 (187)
Konfitura z jarzębiny to doskonały dodatek do herbat, naleśników, placuszków jogurtowych lub mięs. Dzięki odpowiedniemu przygotowaniu przed obróbką, traci swoją naturalną gorycz i staje się słodka. Konfitura z jarzębiny posiada dużą ilość witaminy C – nawet wyższą niż cytrusy, dlatego zimą powinna na stałe gościć na naszych stołach.
jarzębina 1 kg
woda 600 ml
cukier 200 g
cytryna 130 g
Przygotowanie: przynajmniej na 3 dni przed robieniem konfitury z jarzębiny, włóżmy opłukane i obrane owoce do plastikowej torebki i umieśćmy je w ujemnej temperaturze.
Smażenie: do średniej wielkości garnka wlewamy 600 ml wody, dodajemy do tego 200 g cukru i trzymamy na ogniu przez mniej więcej 10 minut. W tym czasie wytworzy się syrop, który oblepi owoce. Później wrzucamy do naczynia odmrożoną jarzębinę i gotujemy ją w syropie przez 15 minut.
Cytryna: myjemy ją, sparzamy skórkę wrzątkiem, a potem ścieramy na tarce i pod koniec gotowania dodajemy do konfitury.
Wekowanie: słoiki myjemy i wyparzamy. To samo robimy z nakrętkami. Gorącą konfiturę przelewamy do słoików, mocno zakręcamy wieczko i ustawiamy do góry dnem.
Porady
- Przetwory z jarzębiny równie dobrze smakują z innymi owocami. Możemy dodać do nich jabłka np. antonówki i szare renety lub gruszki – np. klapsy. Dzięki zawartości pektyn, masa staje się bardziej gęsta, bez użycia żelfixów. Konfitura z jarzębiny i jabłek jest bardziej zwarta niż same owoce w syropie, dlatego lepiej nadaje się do kanapek lub do smarowania ciasta.
- Konfitura z jarzębiny jest bardzo smaczna, jednak nie możemy przesadzać z jej konsumpcją. Swój słodki smak zawdzięcza bowiem nie tylko fruktozie, sacharozie i glukozie, ale również sorbitolowi. A ten, stosowany w nadmiarze, może działać przeczyszczająco. Jeśli mamy chęć na zjedzenie całego słoika, sięgnijmy lepiej po konfiturę z czerwonej porzeczki.
- Jeżeli chcemy podkręcić smak przetworów, pod koniec ich gotowania dodajmy kieliszek rumu lub koniaku. Dzięki temu konfitura z jarzębiny będzie bardziej aromatyczna i urozmaici smak herbaty, jeśli potraktujemy ją jako dodatek do tego napoju.
- Owoce do przetworów zbieramy na przełomie września oraz października. Muszą posiadać one mocno pomarańczowy kolor. Nie próbujemy surowej jarzębiny z drzewa, gdyż nie poddana obróbce termicznej zawiera kwas parasorbowy, który jest trujący. Dopiero silne podgrzanie owoców podczas pieczenia, smażenia, gotowania – usuwa tę substancję.
- Zamrożenie owoców jarzębiny przed obróbką cieplną to bardzo ważny etap przygotowania przetworów. Świeże owoce są gorzkie i cierpkie. By straciły tę właściwość, muszą być zamrożone przynajmniej na 48 godzin przed rozpoczęciem robienia przetworów, a najlepiej na 3 dni.
- Przetwory z jarzębiny nadają się nie tylko do słodkich wypieków. Można je serwować np. do serów. Doskonale smakuje np. smażony ser koryciński w ziołach prowansalskich, podany na ciepło z dodatkiem konfitury. Mięsa równie dobrze komponują się z przetworami. Konfitura z jarzębiny do mięs powinna być jednak przyprawiona bardziej wyraziście niż do ciasta. Podczas jej przygotowania warto więc dodać płatki chili, sproszkowany imbir oraz ograniczyć ilość cukru. Podobnie jak konfitura z żurawiny, przełamuje smak pieczonego mięsa.
Rabat na wszystko dostępny na www.basiclab.shop. Promocje nie łączą się. Szczegóły na stronie.
Rabat 25% na zakupy za minimum 499 zł w sklepie internetowym www.karcher.pl. Oferta dotyczy produktów nieprzecenionych z kategorii Home&Garden i nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie www.
-10% na zakupy za min. 99 zł lub -20% na zakupy za min. 199 zł. Rabaty nie łączą się z innymi promocjami oraz nie dotyczą produktów Hebe Partner. Oferta i szczegóły w aplikacji Hebe i na hebe.pl.
-25% na asortyment dostępny w butiku w Krakowie i na slowglow.pl/sklep. Dostawa gratis. Promocja nie łączy się z innymi obniżkami. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena serum Balansis ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 169,00 zł. Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 126,75 zł. Najniższa cena kremu Balansis ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 259,00 zł. Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 194,25 zł. Najniższa cena pilingu Aqua Your Body ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 39,99 zł. Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 29,99 zł. Najniższa cena zestawu świec ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 157,50 zł. Cena zestawu po zastosowaniu rabatu - 118,13 zł. Najniższa cena świecy ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 241,50 zł. Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 181,13 zł. Najniższa cena balsamu Aqua Your Body ze zdjęcia z 30dni przed obniżką - 119,00 zł. Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 89,25 zł. Produkty marki Polemika widoczne na zdjęciu nie są objęte rabatami.
Rabat do -40% przy zakupie min. 2 sztuk na cały asortyment marki answear.LAB. Oferta dostępna na www.answear.com. Szczegóły na stronie.
Aż 25% zniżki na wszystkie produkty kosmetyczne cenionej marki RevitaLash oferującą m.in. najlepszą na rynku odżywkę do rzęs. Oferta i szczegóły dostępne na revitalash.pl.