DZEM Z DYNI I POMARANCZY

Znakomity dżem, w smaku nie ma sobie równego!

DeseryPrzetwory

Czas przygotowania:
35 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.31 z 176 głosów)

Składniki:

  • 2 kg dyni makaronowej,
  • 1,5 kg cukru,
  • 8 pomarańczy

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Dynie należy obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach, zasypać cukrem i odstawić na 2 godziny.
  • Pomarańcze wyszorować w gorącej wodzie, zetrzeć skórkę, zdjąć błonki i pokroić na kawałki.
  • Gdy dynia puści sok, dodać pomarancze i otarta skórkę (jeśli ktoś nie lubi zbyt aromatycznych dzemów mozna dać połowę startej skórki).
  • Gotować na małym ogniu aż dżem stanie się szklisty i gęsty-ok 2godzin.
  • Gorący dżem wkładać do słoiczków, zamknąc, odwrócić do góry dnem.
  • Z podanej porcji wyszło mi 8 słoików po 250ml.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 90 min.
Ciasto z dyni
pyszne ciasto z dyni

luna19

Ciasto z dyni