Dżem z cukinii z pomarańczą

Przepis na dżem z cukinii z pomarańczową nutą. Doskonały do kanapek, naleśników czy deserów

Ocena:

(średnia 4.54 z 182 głosów)

Składniki:

  • 5 kg cukinii
    1,5 kg cukru
    2 cukry żelujące
    galaretki pomarańczowe
    3 łyżeczki kwasku cytrynowego
    aromat pomarańczowy

Rodzaj diety:

Kroki wykonania:

  • Młode okazy tylko myjmy, natomiast z dojrzalszych usuwamy skórę i zwykle też nasiona (pestki mają wpływ tylko na stronę wizualną dżemu). Kolejnym krokiem jest starcie warzyw na tarce o grubych oczkach lub pokrojenie ich w kostkę. Wybór metody zależy od tego, jaki dżem chcemy uzyskać – z kawałkami cukinii czy bez. Przygotowane kawałki warzywa wrzucamy do głębokiego garnka i stawiamy go na lekkim ogniu. Co jakiś czas delikatnie mieszamy. Cukinia ma to do siebie, że puszcza dużo wody, ale nie należy się tym przejmować. Wystarczy ściągnąć pokrywkę, wówczas jej część po prostu odparuje. Kiedy cukinia zaczyna mięknąć, wsypuję powoli cukier oraz cukry żelujące. Dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy galaretki pomarańczowe, kwasek cytrynowy  i aromat pomarańczowy. Czekamy aż całość się zagotuje, mieszam. Gorący dżem nakładam do wyparzonych słoików. Szybko zakręcam i obracam do góry dnem na około 15 minut. Po tym czasie przykrywamy je kocem i zostawiamy na dobę.

    Jeśli szukacie innych pomysłów na przetwory z cukinii - zajrzyjcie tutaj.

Porady

Wypróbuj nasze przepisy na przetwory!
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Główne składniki: