Dżem wiśniowy pijany

Dżem wiśniowy pijany, czyli z dodatkiem bardzo słodkiego wiśniowego wina i goździków. Doskonały do przełożenia ciast, jak i dodatek do placków i naleśników.

Dodany przez:

Owocowe

Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 1 kg wiśni (1/2 owoców miksujemy, 1/2 tylko drylujemy i zostawiamy w całości)
  • szklanka edelskirchu (bardzo słodkie wiśniowe wino)
  • 1–2 łyżki soku z cytryny
  • 65 dag cukru lub opakowanie cukru żelującego 3:1
  • kilka goździków

Przygotowanie

  1. Zmiksowane i całe owoce wkładamy do rondla, mieszamy z alkoholem, sokiem z cytryny, cukrem i goździkami. Często mieszając, doprowadzamy do wrzenia, a od tego momentu mieszamy cały czas, aż piana zniknie, a dżem zacznie gęstnieć.
  2. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2017.

Wskazówki

Zobacz też przepis na dżem wieloowocowy

przetwory dżem wiśniowy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy