Dżem wieloowocowy S. Anastazji

Dżem wieloowocowy autorstwa siostry Anastazji to doskonały dodatek do płatków owsianych i nie tylko. Dżem skupia w sobie wszystkie owoce, które latem smakują najlepiej.

DeseryPrzetwory

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.41 z 150 głosów)

Składniki:

  • 1 kg jabłek, u mnie Delicjusz
  • 1 kg gruszek, u mnie Klapsa
  • 1 kg sliwek węgierek
  • 1 cytryna, dałam sok z 0,5 dużej cytryny
  • 30- 40 dag cukru, dałam 0,5 kg
  • 15-20 dag płatków migdałowych, dałam 20 dag.

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Sliwki wydrylować i pokroić , ja wolałam zemleć w maszynce do mięsa
  • Jabłka i gruszki obrać i pokroić w plasterki, odrzucając gniazda nasienne.
  • Przełożyć owoce do rondla z grubym dnem, prażyć ok. 15 minut.
  • Potem dodać cukier, wymieszać i smażyć bez pokrywki ok. 30 minut.
  • Jak zaczną się rozpadać zmiksować blenderem podręcznym.
  • Gotować do zgęstnienia.
  • Następnie nadal smażąc dodać sok z cytryny i pokruszone płatki migdałowe.
  • Wymieszać i smażyć jeszcze ok. 5 minut.
  • Przełożyć do słoików.
  • Pasteryzować ok. 10 minut.
  • Z tej porcji otrzymałam 5 słoiczków półlitrowych
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy