Dżem wieloowocowy S. Anastazji

Dżem wieloowocowy autorstwa siostry Anastazji to doskonały dodatek do płatków owsianych i nie tylko. Dżem skupia w sobie wszystkie owoce, które latem smakują najlepiej.

Dodany przez:

Dżem wieloowocowy S. Anastazji

Owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 1 głosów)

Składniki

  • 1 kg jabłek, u mnie Delicjusz
  • 1 kg gruszek, u mnie Klapsa
  • 1 kg sliwek węgierek
  • 1 cytryna, dałam sok z 0,5 dużej cytryny
  • 30- 40 dag cukru, dałam 0,5 kg
  • 15-20 dag płatków migdałowych, dałam 20 dag.

Przygotowanie

  1. Sliwki wydrylować i pokroić , ja wolałam zemleć w maszynce do mięsa
  2. Jabłka i gruszki obrać i pokroić w plasterki, odrzucając gniazda nasienne.
  3. Przełożyć owoce do rondla z grubym dnem, prażyć ok. 15 minut.
  4. Potem dodać cukier, wymieszać i smażyć bez pokrywki ok. 30 minut.
  5. Jak zaczną się rozpadać zmiksować blenderem podręcznym.
  6. Gotować do zgęstnienia.
  7. Następnie nadal smażąc dodać sok z cytryny i pokruszone płatki migdałowe.
  8. Wymieszać i smażyć jeszcze ok. 5 minut.
  9. Przełożyć do słoików.
  10. Pasteryzować ok. 10 minut.
  11. Z tej porcji otrzymałam 5 słoiczków półlitrowych
przetwory deser jabłka gruszki śliwki migdały
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze