Dżem truskawkowy z pieprzem

Dżem truskawkowy podkręcamy pieprzem, dzięki temu ma bardziej wyrazisty smak. Do maślanej chałki lub kromki żytniego chleba będzie jak znalazł.

Dodany przez:

Śniadania

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie bezglutenowe
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 2 kg dojrzałych oczyszczonych truskawek
  • 1,2 kg cukru
  • łyżka syczuańskiego pieprzu (ma cytrynowy posmak)
  • sok z 4 limonek

Przygotowanie

  1. Truskawki kroimy w ćwiartki, zasypujemy cukrem, przykrywamy bawełnianą, przepuszczającą powietrze szmatką i odstawiamy na całą noc do lodówki.
  2. Pieprz wrzucamy na suchą rozgrzaną patelnię, podgrzewamy przez 2 min, kruszymy w moździerzu. Dodajemy do truskawek razem z sokiem z limonek. Przekładamy do garnka i przez 40 min, regularnie mieszając, gotujemy na małym ogniu. Dżem przekładamy do wysterylizowanych słoików, najlepiej gorących. Zakręcamy, stawiamy do góry dnem.
  3. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 6/2018

Wskazówki

Truskawkowe dżemy lubią wiele przypraw. Świetnie smakują z ziarnami czarnuszki, imbirem, wanilią, gałką muszkatołową lub goździkiem. Do gotowania warto zrobić aromatyczne węzełki wkładając do środka kombinację takich przypraw i pozwolić aby wspólnie gotowały się razem.

Śniadanie truskawki Dżem pieprz
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy