Dżem: rabarbar, truskawka

To fantastyczne połączenie słodkiej truskawki i kwaskowego rabarbaru. Polecam do wypróbowania !

Dodany przez:

Dżem: rabarbar, truskawka

Owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 1 głosów)

Składniki

  • 1 kg truskawek
  • 1 kg rabarbaru
  • 80 dag cukru

Przygotowanie

  1. Rabarbar kroimy w kawałki i zasypujemy go 40 dak cukru w jednej misce i to samo robimy z truskawkami w drugiej misce. Owoce zostawiamy na 2-3 godziny, żeby puściły sok.
  2. Po tym czasie przekładamy je do płaskiego garnka z grubym dnem i dusimy na małym ogniu, Dopóki owoce się nie zagotujuą trzymamy je pod przykryciem. Potem należy zdjąć pokrywkę, żeby odparowywały.
  3. Ja staram się nie dolewać wody, bo z reguły owoce puszczają wystarczającą ilość soku.
  4. Owoce dusimy około 2 godzin, odstawiamy na noc i następnego dnia powtarzamy odparowywanie prze kolejne 2 godziny.
  5. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków. Uważajmy, aby krawędź słoika nie była pobrudzona dżemem ! Zakręcamy mocno, odwracamy słoik do góry nogami i przykrywamy ściereczką.
  6. Po ostygnięciu denko słoika powinno być wklęśnięte, oznacza to, że słoik dobrze się nam zamknął.
  7. Wyszło mi 5 małych słoiczków.
przetwory truskawki Dżem rabarbar
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy