Dżem marchewkowy

Ocena:

4.5 (154)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 1 osoby
bardzo dobry !

Składniki:

  • 1kg marchwi
  • 0,5 kg cukru
  • 3 małe cytryny
  • 1 pomarańcza

Dżem marchewkowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Umyte, obrane i pokrojone marchewki gotować do miękkości. Następnie odlać wodę i zmiksować blenderem na puree.
  • Zagotować cukier z 2 szklankami wody, dodać skórkę otartą z cytryn i pomarańczy, i smażyć, aż syrop zgęstnieje.
  • Wtedy dodać puree z marchewki oraz sok wyciśnięty z cytryn i pomarańczy. Smażyć kolejne 20 minut, aż kropla spuszczona na talerzyk nie będzie się rozpływała.
  • Dżem nakładać do gorących słoiczków, zakręcać i stawiać na przykrywkach.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne