Dżem jabłkowo-miętowy

Wspanialy dodatek do ciast, dżem o smaku jabłkowo-miętowego Tymbarka

Dodany przez:

Owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 3 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 3 kg jabłek (antonówek)
  • 100 gr landrynek miętowych (nie nadziewanych)
  • 2 łyżeczki mięty cytrynowej (suszonej)
  • 1 kg cukru

Przygotowanie

  1. Jabłka obrać wyciąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. Od razu do gotowania dodać landrynki i miętę. Gotować mieszając od czasu do czasu, po ok 40 minutach dodać cukier i gotować jeszcze ok 1 godziny do odparowania nadmiaru soku. Nakładać do słoiczków i odwracać do góry dnem.
przetwory jabłka Dżem
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze