Wysyp letnich owoców to najlepszy czas na dżem wieloowocowy. Przygotowany latem dżem z mieszanki takich owoców, jak maliny, porzeczki, wiśnie czy morele to idealne zapasy na zimę.
Składniki:
1 kg mieszanych owoców: malin, truskawek, różnokolorowych porzeczek, wiśni, moreli
2 torebki dobrej, czarnej herbaty owocowej (malinowa, hibiscus, róża itp.), zaparzone w 3/4 szklanki wrzątku; używamy po przestudzeniu
1/2 kg cukru lub opakowanie cukru żelującego 2:1
sok z cytryny
Dżem wieloowocowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Umyte, osączone, odszypułkowane i oczyszczone owoce wrzucamy do szerokiego garnka z grubym dnem, zalewamy herbatą, zasypujemy cukrem. Mieszając, gotujemy, aż owoce się rozpadną (można je zmiksować), a z wierzchu zniknie piana. Przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2017.