Dżem i sok z truskawek

Bardzo pyszny dżemik z truskawek a oddzielnie powstaje sok

Przetworydżemysok

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 146 głosów)

Składniki:

  • 10 kg truskawek
  • 3-4 kg cukru

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Umyte wyszypułkowane truskawki zsypujemy na noc cukrem. Rano całośc zagotowujemy i tak 3 razy. Zagotowac , wyłaczyc ogień. Po trzech razach łyżką czedzakowa wyjmujemy truskawki do drugiego garnka. Tam doprowadzamy je do wrzenia. Sok róznież zagotowujemy. Na drugi dzień jeszcze raz robimy tak samo zagotowac i niech stygnie. Wieczorem zamykamy w wypażonych słoikach dżemik. Nalewając pod sam wierzch zakrętki i ustawiając dnem do góry. Sok ja nalewm do butelek po np kubusiu, róznież do pełna i do góry dnem.
  • Z takiej ilości powstaje około 10-12 słoików dzemu i 15 buteleczek soku. W sumie zalezy od truskawki. ja ostatnio robiłam, ale truskawak bardzo nasiąknięta wodą to soku duzo mi wyszło//..
  • Dżemik jest super, bo truskawka nie rozpada się wszystkia i są całe owoce :)

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy

Główne składniki: