Dżem gruszkowo-imbirowy

Przepis na dżem gruszkowy z imbirem.

Dodany przez:

Dżem gruszkowo-imbirowy

Owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 1 głosów)

Składniki

  • 1,5 kg słodkich gruszek
  • 60 dag cukru
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki świeżego startego imbiru
  • 3–4 łyżki kandyzowanego imbiru
  • łyżka skórki otartej z cytryny

Przygotowanie

  1. Gruszki obieramy, usuwamy ogonki, wycinamy gniazdka, kroimy do rondla. Dodajemy cukier, sok z cytryny i świeży imbir. Podgrzewamy, mieszając, aż cukier się stopi. Dokładamy imbir kandyzowany, skórkę z cytryny, gotujemy ok. 40 min, często mieszając. Gorący dżem przekładamy do słoików, zakręcamy.
przetwory imbir Dżem gruszka przetwory owocowe
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze