Dżem dyniowy z pomarańczami

Nie robiłam nigdy słodkich przetworów z dyni, więc postanowiłam trochę zaryzykować i udało się !

DeseryPrzetworydżemy

Czas przygotowania:
720 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 145 głosów)

Składniki:

  • 1 kg dyni, np. Hokkaido (waga po obraniu)
  • 500 g pomarańczy
  • 150 g cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Dynię obieramy obieraczką do warzyw, kroimy na małe kawałki, zasypujemy cukrem i dodajemy sok z cytryny. Odstawiamy na parę godzin, żeby puściła trochę soku. Nie dolewamy wody !
  • Następnie stawiamy na małym ogniu i dusimy pod przykryciem, do momentu kiedy dynia zacznie się lekko rozpadać, wtedy dodajemy stratą skórkę i sok z pomarańczy oraz imbir. Dusimy dalej, aż sok lekko odparuje, a dżem osiągne żądaną konsystencję.
  • Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, które studzimy odwrócone do góry nogami.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy