Dżem cytrynowy z cukinii

Nie jest to byle jaki dżem - niebanalny, nietuzinkowy i zaskakujący dżem cytrynowy z cukinii.

DeseryPrzetworydżemyPrzekąski

Czas przygotowania:
35 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.41 z 198 głosów)

Składniki:

  • 1 1/2 kg cukinii bez skórki i pestek
  • szklanka cukru
  • torebka galaretki cytrynowej
  • łyżka kwasku cytrynowego
  • olejek cytrynowy
  • starta skórka z dwóch cytryn
  • sok z dwóch cytryn

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Obrane i wypestkowane cukinie ścieramy na drobnej tarce, przekładamy papkę do garnka i dusimy ją na małym ogniu, nie zapominając o częstym mieszaniu.
  • Kiedy cukinia zmięknie, dosypujemy cukier, galaretkę, skórkę, sok z cytryn oraz kwasek cytrynowy. Dżem będzie dusił się jeszcze około 30 minut przy asyście naszego częstego mieszania.
  • Następnie dodajemy wedle uznania olejek i łączymy go z masą. Gorący dżem wlewamy do przygotowanych, czyli wyparzonych słoiczków, zakręcamy i stawiamy je do góry dnem.
  • Potem otwieramy słoiczki i delektujemy się niebanalnym smakiem cytrynowego dżemu z cukinii, stosując jako dodatek do naleśników, a nawet do pieczeni. Wypróbowaliśmy go już nawet z ciastem morelowym, grillowanym camembertem oraz delikatnym schabem - w każdym towarzystwie prezentował się znakomicie.
  • * Przepis znaleźliśmy w czasopiśmie (na podstawie przepisu z "Moje gotowanie", nr 7 2012), jednak odpowiednio go zmodyfikowaliśmy. Wydał nam się intrygujący, ale mało naturalny. Uważamy, że składniki typu olejek czy kwasek cytrynowy z powodzeniem można, a nawet należy (!) zastąpić naturalnymi wzmacniaczami smaku, jak chociażby skórka i sok z cytryny. Nie warto dodawać niepotrzebnej "chemii".
  • Zamiana wyjdzie na korzyść zarówno naszym kubkom smakowym, jak i zdrowiu. Dlatego, jeśli dodajemy olejek i kwasek cytrynowy, to tylko symbolicznie i do smaku.
  • Co do gramatury: podana ilość składników z powodzeniem wypełni dwa półlitrowe słoiczki doskonałym dżemem. Dżem poddaliśmy już surowej ocenie naszych znajomych krytyków, otrzymawszy nawet zamówienie na kilka bożonarodzeniowych słoiczków. Jak twierdzi mama, z której ogródka pochodzą warzywa, tegoroczny sezon jest bardzo łaskawy dla cukinii, jest to więc chyba całkiem niezły pomysł...

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy