Dyniowy tofurnik z przyprawami korzennymi

Dyniowy tofurnik to prosty przepis na pyszne jesienne ciasto. Aromatyczne, z przyprawami korzennymi, jest całkowicie wegańskie i bez cukru. Dynia najlepiej komponuje się z rozgrzewającymi składnikami takimi jak kardamon, cynamon, gałka muszkatołowa i imbir. W ciastach i deserach sprawdza się wyśmienicie! Nadaje aksamitnej konsystencji i pięknego koloru. Przygotowaliśmy dla was przepis na tofurnik z tym sezonowym warzywem, to pyszna wegańska alternatywa!

Ocena:

(średnia 4.49 z 150 głosów)

Kroki wykonania:

  • iStock-cytryna-1.Tofurnik dyniowy - przepis:
    Ciastka łamiemy na mniejsze kawałki wrzucamy do blendera. Dodajemy masło orzechowe, olej kokosowy i blendujemy na gładką masę. Ciasto zagniatamy i wkładamy do lodówki do schłodzenia. Mleko kokosowe wkładamy do lodówki, aby się rozwarstwiło. Pomarańczę myjemy, ocieramy ze skórki i wyciskamy z niej sok. Tofu blendujemy na gładką masę z sokiem z pomarańczy i cytryny. Dodajemy ¾ śmietanki (gęstej części) mleka kokosowego do masy tofurnikowej. Dodajemy też puree z dyni, przyprawy korzenne, ksylitol, budyń i skórkę pomarańczową. Wszystkie składniki miksujemy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
  • iStock-tofu-2.Wyciągamy ciasto na spód z lodówki. Ścieramy je na tarce o grubych oczkach wprost do tortownicy i równo rozprowadzamy na spodzie. Delikatnie ugniatamy je rękoma. Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Wyciągamy je z piekarnika i zostawiamy na 10-20 minut do ostygnięcia. Następnie przelewamy masę tofurnikową do tortownicy i pieczemy przez 40-50 minut w 200 stopniach Celsjusza. Przed podaniem ubijamy resztę śmietanki kokosowej. Ubitą przekładamy do szprycy i dekorujemy nią ciasto.

Porady

Zobacz też: Dynia piżmowa w sałatce z jabłkiem

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy