Dyniowy sernik na zimno

Dynie możemy wykorzystać na wiele sposobów. U mnie poza tymi zamkniętymi w słoikach, robię pyszny dyniowy sernik na zimno.

Czas przygotowania:
90 min.
Ocena:

(średnia 4.47 z 169 głosów)

Składniki:

  • 150 g masła
  • 200 g herbatników
  • 1,5 kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni
  • 600 g serka waniliowego homogenizowanego
  • 1 cukier waniliowy
  • 150 ml soku pomarańczowego
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • 30 g żelatyny
  • 2 galaretki pomarańczowe

Kroki wykonania:

  • Tortownicę o średnicy 26cm smarujemy masłem.Herbatniki kruszymy
  • mieszamy z roztopionym masłem. Wykładamy na spód tortownicy
  • lekko ugniatamy.
  • Pokrojoną dynię wrzucamy do garnka
  • podlewamy 1/2 szklanki wody. Gotujemy aż dynia będzie miękka.  Ugotowaną dynię wyjmujemy do miski za pomocą łyżki cedzakowej
  • dodajemy cukier waniliowy
  • cukier puder i blendujemy na gładką masę. Dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy serek waniliowy
  • łączymy delikatnie rózgą.
  • Żelatynę zalewamy 1/3 szklanki przegotowanej
  • wystudzonej wody. Odstawiamy do napęcznienia. W tym czasie podgrzewamy sok pomarańczowy. dodajemy napęczniałą żelatynę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy do masy serowo-dyniowej. Delikatnie łączymy. Masę wylewamy na herbatnikowy spód. Wstawiamy do lodówki
  • pozostawiamy do stężenia.
  • Galaretki rozpuszczamy w ok 150-160 ml wrzątku. Dodajemy do pozostawionej dyni. Studzimy. Pomału wylewamy na wierzch sernika. Pozostawiamy do stężenia (najlepiej a całą noc).

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy