Dyniowy kociołek z soczewicą

Do zajadania przy halloweenowym horrorze.

dania mięsneDania jednogarnkowe

Czas przygotowania:
10 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 179 głosów)

Składniki:

  • mięso mielone z indyka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • brązowy ryż 100g
  • czerwona soczewica 200g
  • krojone pomidory w puszce
  • 1 i 1/2 kostki bulionu warzywnego
  • mała dynia
  • pieprz
  • kurkuma
  • cynamon
  • chilli
  • ostra papryka
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • W głębokiej patelni podsmaż pokrojoną cebulę i czosnek. Dodaj mięso i dopraw szczyptą pieprzu, łyżeczką kurkumy, 1/3 łyżeczki ostrej papryki, 1/3 łyżeczki chilli i 1/3 łyżeczki cynamonu. Po dokładnym obsmażeniu mięsa dodaj woreczek ryżu i szklankę czerwonej soczewicy. Całość smaż 4-5 minut, dokładnie mieszając, a później zalej składniki bulionem warzywnym. Dodaj puszkę pomidorów oraz pokrojoną dynię (ja dałam 2 spore garście), zagotuj. Przykryj patelnię i gotuj jeszcze 20 minut na małym ogniui. Podawaj z natką pietruszki. Smaczności!
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy