"Dyniowo - kokosowe marzenie"

Długo nie mogłam przekonać się do kupienia i zrobienia czegoś z dyni, aż... ;)

ZupyPrzetworySosy

Czas przygotowania:
80 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 172 głosów)

Składniki:

  • 1 kg dojrzałej dyni
  • 4 duże, czerwone papryki
  • dwie główki czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 białe cebule
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 2 łyżeczki suszonego imbiru
  • 2 łyżeczki soli
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 4 słoiczki po 300 ml

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Dynię obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne oraz najbardziej miękkie błonki, następnie kroimy w plastry, paski i kosteczkę. Układamy ją na dnie prodiża, wysmarowanego oliwą z oliwek.
  • Paprykę myjemy, usuwamy nasionka oraz gorzkie części, kroimy w kostkę i dodajemy do dyni. Cebulę siekamy w półksiężyce, marchewkę kroimy w plasterki i dodajemy obrane ząbki czosnku. Całość pieczemy przez godzinę, aż wszystkie warzywa zmiękną. Następnie miksujemy na gładką masę, doprawiamy solą oraz imbirem i wieńcząc dzieło dodajemy wiórki kokosowe.
  • Sos przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy przez dziesięć minut. Pozostawiamy na całą noc, otulone ręcznikiem na zakrętce.
  • Doskonałe jako sos do makaronów, ryżu lub jako zupa. ;)
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy