StockFood
3.66 (917)
Dynia w occie to świetny dodatek do obiadu lub kolacji. Podkręca smak każdego dania na ciepło lub zimnych przystawek – wędlin i pasztetów. Przygotowana we wrześniu lub październiku będzie cieszyć jesiennym kolorem i korzennym aromatem przez cały rok. Jeśli szukacie sprawdzonego patentu na rozgrzewające przetwory, koniecznie wypróbujcie nasz przepis na dynię w occie.
dynia 3 kg
woda 1.2 l
ocet 200 ml
goździki 16 szt.
ziele angielskie 5 szt.
cukier 200 g
sól 6 g
Dynia: obieramy ją, oczyszczamy z pestek i kroimy w kostkę. Wkładamy ją do osolonego wrzątku. Kiedy woda ponownie się zagotuje, od razu wyławiamy dynię za pomocą łyżki cedzakowej lub odcedzamy na durszlaku. Rozkładamy zblanszowane kostki równomiernie w wyparzonych słoikach.
Zalewa: zagotowujemy wodę. Dosypujemy cukier. Mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Dodajemy goździki i ziarenka ziela angielskiego. Wlewamy ocet spirytusowy 10%. Ponownie doprowadzamy mieszaninę do wrzenia, po czym zdejmujemy z ognia.
Adobe Stock
Marynowanie: wypełniamy słoiki zalewą, zostawiając 1 cm wolnej przestrzeni pod wieczkiem. Zakręcamy je i odstawiamy do góry dnem. Kiedy dynia w occie wystygnie, przenosimy ją do spiżarni.
Porady
- Z podanego przepisu otrzymamy 8 słoiczków po 440 ml. Dynia w zalewie octowej powinna być przechowywana w spiżarni lub piwniczce, gdzie jest chłodno i sucho. Można też trzymać ją w szafce kuchennej, pod warunkiem, że jest oddalona od źródeł ciepła. Słodko-kwaśne przetwory będą gotowe do spożycia po około 2 tygodniach.
- Dynia marynowana klasyczna robiona jest zazwyczaj z zalewą z octu spirytusowego 10%, ale można też wykorzystać ocet jabłkowy lub z białego wina. Ponieważ te rodzaje są delikatniejsze w smaku, zmienią się proporcje marynaty. Kwaśnego składnika powinno być nieco więcej.
- Przetwory z dyni najlepiej robić z popularnej jesienią odmiany hokkaido. Można też wykorzystać dynię piżmową, makaronową lub prowansalską (muscat).
- Dynia w occie na słodko powinna przetrwać jesień i zimę, jeśli zalewa była gorąca, a słoiki dobrze wyczyszczone i wyparzone. Jeśli zauważymy, że zakrętki się nie zassały, zawekujmy je dodatkowo w piekarniku (metoda na sucho) lub w garnku (metoda na mokro). Sprawdźcie nasze niezawodne patenty na pasteryzację słoików.
- Co zrobić, jeśli dynia rozgotuje się podczas blanszowania? Niestety, żeby warzywo nadawało się do marynowania, nie może się rozpadać, dlatego czynność trzeba powtórzyć ze świeżą porcją. Rozgotowane cząstki można wykorzystać jako bazę pod zupę krem lub purée, a nawet słodki, korzenny dżem z dyni.
- Jak zrobić dynię w occie, żeby nie ściemniała? Jeśli zamierzamy przechowywać ją w spiżarni dłużej niż przez sezon jesienny, przelejmy marynatę prze sitko, tak żeby w słoikach nie wylądowały goździki. To one są odpowiedzialne za szarą barwę warzywa.
- Do zalewy możemy dodać także inne korzenne składniki, takie jak anyż gwiazdkowy, szafran lub imbir.
Słodko-kwaśna dynia marynowana to dobra przekąska na imprezę ze znajomymi lub element eleganckiego szwedzkiego stołu. Świetnie smakuje na zimno, na przykład jako:
Dynia w słoiki na zimę przyda się także jako zastępstwo dla surówki do dań obiadowych. Szczególnie dobrze pasuje do pieczonego kurczaka lub delikatnych kotlecików drobiowych.
Najpopularniejsze przetwory z dyni, które obstawiają nasze spiżarniane półki, to smakowite kąski pomarańczowego miąższu zatopione w zalewie octowej. Z jesiennych okazów można też zrobić na zimę:
Dynia to nie tylko przetwory na zimę. Jest doskonałym składnikiem maślanego risotto, kremowej zupy, sycącej zapiekanki lub orientalnego hummusu. Można tez po prostu skropić ją oliwą i upiec z dodatkiem czosnku, ostrej papryki, oregano i tymianku. Wydobędziemy z niej dzięki temu orzechowe i korzenne nuty smakowe. Sprawdzi się jako składnik sałatki na ciepło lub dodatek do mięs.
Rabat 20% na kolczyki oraz akcesoria przy zakupach za min. 299 zł. Rabat 20% na zegarki do 8 000 zł. Szczegóły w salonach i na wkruk.pl
Rabat do wykorzystania w sklepie stacjonarnym Origins w Galerii Krakowskiej oraz na origins.eu. *Rabat nie obejmuje mini produktów i produktów już przecenionych. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat 20% na cały asortyment z wyłączeniem kolekcji Sablewska x Gabriella. Oferta dostępna na gabriella.pl. Nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia 30 dni przed obniżką - 16,90 zł.
Cena po zastosowaniu rabatu - 13,52 zł.
Rabat do 40% na sprzęt, odzież i akcesoria sportowe dostępny w sklepie stacjonarnym i na Sportano.pl. Szczegóły w sklepie i na stronie.
Rabat 30% na nowoczesne meble, lampy i dodatki do Twojego domu. Oferta nie łączy się z innymi akcjami promocyjnymi. Promocja dostępna na kare24.pl. Szczegóły na stronie.
Rabat 30% na kompletną parę okularów korekcyjnych. Szczegóły i regulamin akcji dostępne w Salonach i na visionexpress.pl. Okulary korekcyjne są wyrobem medycznym. Więcej pod: https://visionexpress.pl/promocje/prodmed005.