Muffinki dyniowe

Ocena:

4.56 (147)

  • 30 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Muffinki dyniowe to prosty i zdrowy deser, doskonały na jesienne dni. Są idealnie miękkie i wilgotne w środku, a ich zapach skusi każdego. Taki wypiek to pyszny dodatek do kawy bądź herbaty, ale również prosty pomysł na efektowny imprezowy poczęstunek. To także świetna propozycja na drugie śniadanie dla dziecka do szkoły. Jak zrobić muffiny z dynią, które zawsze się udają? Zobaczcie nasz sprawdzony przepis. 

Składniki:

  • dynia  500 g

  • jajka  5 szt.

  • cukier  200 ml

  • mąka  400 dag

  • proszek do pieczenia  12 g

  • masło  130 g

  • cukier puder  50 g

Muffinki dyniowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Puree dyniowe: dynię kroimy na mniejsze kawałki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy do miękkości w piekarniku rozgrzanym do 190°C. Studzimy, usuwamy skórkę i miksujemy na purée za pomocą blendera. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodajemy łyżkę wody.

  • Krok 2:

    Przygotowanie: masło, cukier i przecier z dyni przekładamy do małego garnka. Pogrzewamy dopóki masło się nie rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia. Odstawiamy do wystudzenia. Do miski przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Oddzielamy białka od żółtek, które dodajemy do mąki. Z białek ubijamy pianę.

  • Krok 3:

    Ciasto na muffiny: do mąki z żółtkami dodajemy przestudzoną słodką pulpę z masłem. Dokładnie mieszamy (można użyć miksera). Dokładamy sztywną pianę z białek. Delikatnie łączym z ciastem - szpatulką lub drewnianą łyżką.

  • Krok 4:

    Pieczenie: piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ciasto na muffiny dyniowe wlewamy do połowy wysokości foremek. Pieczemy przez 20-25 minut.

  • Krok 5:

    Podanie: gotowe muffinki dyniowe wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie posypujemy cukrem pudrem lub polewamy szybkim lukrem cytrynowym.

Porady

  • Z podanej proporcji wyjdzie nam ok. 20 muffinek.
  • Bazą jest wcześniej przygotowane purée z dyni. Opcjonalnie możemy też zetrzeć dynię na tarce o małych oczkach. W ten sposób uzyskamy nieco inną konsystencję muffinek, ale deser będzie równie smaczny. Można ją również ugotować.
  • Poza sezonem, do tego przepisu można sprawdzi się także dynia mrożona. Do masy warto też wykorzystać zawekowane puree dyniowe.
  • Wierzch muffinek dyniowych z powodzeniem możemy ozdobić cukrem pudrem, a także lukrem. Świetnie sprawdzi się tu również polewa z białej lub ciemnej czekolady. 
  • Taki prosty przepis na muffinki z dyni idealnie sprawdzi się też jako ciasto. Tę samą masę wystarczy wlać do dużej blachy lub keksówki i piec przez 45 minut w 180 stopniach.

Lubisz jesienne wypieki? Wypróbuj też szybki i prosty przepis na chleb z dyni.

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Muffinki dyniowe - dodatki

Jak urozmaicić muffinki dyniowe? Do surowego ciasta można dodać:

  • przyprawy korzenne, a dokładnie domowa przyprawa do piernika. Możemy zrobić ją samodzielnie, najlepiej z podwójnej porcji składników, bo przyda się później do wielu ciast i wypieków,
  • imbir,
  • skórkę z pomarańczy lub cytryny,
  • nadzienie w postaci kremu czekoladowego lub masła orzechowego,
  • powidła śliwkowe.

Równie pyszne są też muffiny dyniowe z kremem. Najprostszy zrobimy z bitej śmietany i serka mascarpone, ale można też przygotować gęstą masę budyniową lub krem maślany.

Dobrym pomysłem będą też muffiny dyniowe z czekoladą. Żeby je zrobić, wystarczy nalewając ciasto do foremek, wcisnąć w każdą jedną kostkę czekolady mlecznej lub deserowej. Innym wariantem może być wmieszanie do surowego ciasta małych groszków czekoladowych. Znajdziemy je w sklepach cukierniczych oraz w dużych supermarketach. 

Muffiny dyniowe dla dzieci i w wersji fit

Ten przepis będzie też znakomitym pomysłem na słodkie drugie śniadanie do szkoły. Łatwo można je spakować do śniadaniówki - przy tym wygodnie się je rękoma. Muffiny dyniowe dla dzieci możemy przygotować z mniejszą ilością cukru, a zamiast niego dodać pokrojone suszone owoce. Dzięki temu będą równie słodkie i rozkoszne, a znacznie zdrowsze. 

Kolejna wariacja na temat bazowego przepisu to fit muffiny dyniowe z obniżoną zawartością cukru i tłuszczu. To idealny pomysł na niskokaloryczny deser, który można jeść bez wyrzutów sumienia. Wystarczy zamienić cukier bądź miód na słodzik bez wartości energetycznej, taki jak erytrytol lub stewia. Zamiast masła sprawdzi się olej.

Jaka dynia do muffinek?

Muffiny dyniowe to deser, który można przyrządzić w bardziej wytrawnej lub w słodkiej formie – w zależności od preferencji i dodatków. Finalny smak w dużej mierze zależy też od gatunku dyni, z której je przygotujemy. W Polsce najczęściej spotykaną odmianą jest dynia piżmowa, która charakteryzuje się bardzo uniwersalnym zastosowaniem – z powodzeniem można wykorzystywać ją do faszerowania, przygotowania purée, deserów, a także zupy w formie gładkiego kremu. Najlepsza będzie jednak dynia hokkaido, którą jako jedyną można jeść ze skórką. Dzięki temu, znacznie szybciej i łatwiej się ją przygotowuje, a puree z niej ma jeszcze bardziej intensywny kolor. 

Jak wybrać dobrą dynię? Należy zwracać szczególną uwagę na jej skórkę – powinna być ona gładka i jędrna. Lepiej unikać główek z plamami i o chropowatej powierzchni, gdyż może to świadczyć o tym, że mamy do czynienia z „chorym” egzemplarzem tego warzywa. Oprócz tego dynia powinna być twarda. Miękka skórka sygnalizuje, że jest jeszcze niedojrzała lub wręcz przeciwnie, zaczęła się już psuć. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne