Dynia ze śliwkami

Przygotowanie: 30 minut Marynowanie: 7 dni Składniki na 8 słoików po 300 ml

Przetwory

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.37 z 177 głosów)

Składniki:

  • 1 kg oczyszczonego miąższu dyni
  • 45 dag cebuli
  • 5–6 ząbków czosnku
  • 300 ml octu jabłkowego
  • 1 kg śliwek
  • 2 liście laurowe
  • czubata łyżka soli
  • 20 dag cukru
  • 12 dag rodzynek
  • łyżka gorczycy

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Miąższ dyni pokroić w dużą kostkę (o boku ok. 2 cm). Cebulę obrać, pokroić w talarki. Czosnek obrać, posiekać. Wszystko włożyć do garnka, wlać ocet, zagotować. Gotować na małym ogniu około 20 minut.
  • Dynia powinna być półtwarda.
  • Śliwki umyć, przekroić na pół, wypestkować. Razem z liśćmi laurowymi włożyć do dyni.
  • Gotować 2–3 minuty, uważając, aby śliwki się nie rozgotowały. Garnek zdjąć z ognia. Dodać sól, cukier, rodzynki oraz gorczycę. Całość przełożyć do glinianego garnka. Przykryć, odstawić na tydzień w chłodne miejsce. Raz dziennie zamieszać.
  • Po tygodniu wyjąć liście laurowe. Przełożyć marynatę do wyparzonych słoików. Dokładnie zamknąć.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy