Dynia piżmowa w sałatce z jabłkiem

Dynia piżmowa zbyt rzadko pojawia się na jesiennym stole. Dobrym pomysłem będzie dodanie jej do sałatki. Szczególnie z jabłkami dynia piżmowa komponuje się smakowicie. Ta sałatka to hit na jesień!

Dodany przez:

Warzywne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • średniej wielkości dynia piżmowa
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • sól
  • pieprz
  • 4 jabłka, najlepiej koksy
  • bulwa kopru włoskiego
  • 5 dag orzechów laskowych
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z jednej limonki
  • 5 dag białych rodzynek
  • 1/2 pęczka kolendry

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160°C. Dynię obieramy i usuwamy pestki, miąższ kroimy w kostkę.
  2. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy dyniowe kostki, obsmażamy ze wszystkich stron przez kilka minut. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy 2 łyżkami stopionego masła, oprószamy solą i pieprzem, wstawiamy do piekarnika na 20 min lub do czasu, aż staną się miękkie; studzimy.
  3. Umyte i osuszone jabłka oczyszczamy z gniazd nasiennych, tnie my na plastry.
  4. Umyty i osuszony fenkuł kroimy także w cienkie plastry, najlepiej za pomocą mandoliny.
  5. Na patelni podsmażamy orzechy i grubo je rozdrabniamy. Oliwę łączymy z sokiem z limonki, solą i pieprzem.
  6. Umytą, osuszoną kolendrę drobno siekamy. W dużej salaterce jeszcze ciepłe kostki dyni mieszamy z jabłkami, rodzynkami, orzechami i plasterkami fenkułu.
  7. Polewamy oliwą z sokiem cytrynowym i posypujemy posiekaną kolendrą.
  8. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 10/2017

Wskazówki

Polecamy również: zupa z dyni

sałatka jabłka dynia piżmowa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze