Dynia marynowana

bardzo smaczna przekąska

PrzetworyPrzekąski

Czas przygotowania:
55 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.55 z 195 głosów)

Składniki:

  • Dynia, waga po obraniu i wrzuceniu wnętrza 2,5 kg
  • 8 szklanek wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki soli naturalnej
  • 17 gożdzików
  • 2 szczypty cynamonu

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Miąższ z dyni pokroić w kostkę
  • Zagotować wodę z cukrem, solą i gozdzikami.
  • Po zagotowaniu wyrzucić goździki, bo od nich dynia w słoiku ciemnieje.
  • Do wrzącej zalewy wrzucić pokrojoną dynię.
  • Doprowadzić do wrzenia, wlać ocet, zamieszać i zestawić z ognia.
  • Dodać cynamon.
  • Nałożyć w słoiki razem z zalewą.
  • Zamknąć i pasteryzować 7 minut.
  • Z tej porcji wyszło 4 słoiki litrowe.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy