Dynia marynowana w occie winnym

Otrzymujemy smaczny syrop i owoce, które może posłużyć, jako nadzienie do bułeczek.

Dodany przez:

Dynia marynowana w occie winnym

Warzywne

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 2.5 z 2 głosów)

Składniki

  • 3 kg dyni
  • 2 kg cukru
  • 4 szkl. octu winnego (najlepszy domowej roboty ocet jabłkowy)
  • Laska cynamonu
  • 15-20 goździków

Przygotowanie

  1. Dynię obieramy, oczyszczamy środek i kroimy w niewielką kostkę. Ocet wlewamy do garnka, dosypujemy cukier, pokruszoną laskę cynamonu i goździki. Zagotowujemy.
  2. Do zagotowanego syropu wrzucamy pokrojoną dynię i wszystko gotujemy 5 min., tak by dynia nie rozgotowała się.
  3. Do wyparzonych słoików przekładamy dynię i zalewamy gorącą zalewą. Słoiki pasteryzujemy 10 min.
dynia przetwory goździki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze