Dynia marynowana w occie winnym

Otrzymujemy smaczny syrop i owoce, które może posłużyć, jako nadzienie do bułeczek.

Przetwory

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.51 z 189 głosów)

Składniki:

  • 3 kg dyni
  • 2 kg cukru
  • 4 szkl. octu winnego (najlepszy domowej roboty ocet jabłkowy)
  • Laska cynamonu
  • 15-20 goździków

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Dynię obieramy, oczyszczamy środek i kroimy w niewielką kostkę. Ocet wlewamy do garnka, dosypujemy cukier, pokruszoną laskę cynamonu i goździki. Zagotowujemy.
  • Do zagotowanego syropu wrzucamy pokrojoną dynię i wszystko gotujemy 5 min., tak by dynia nie rozgotowała się.
  • Do wyparzonych słoików przekładamy dynię i zalewamy gorącą zalewą. Słoiki pasteryzujemy 10 min.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 120 min.
Śliwki w occie
Pyszne

caroline

Śliwki w occie