Dynia hokkaido w stylu japońskim

Dynia hokkaido z marynowanym indykiem.

dodany przez: Vanek1

dania mięsne

Czas przygotowania:
5godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 144 głosów)


Składniki:

  • Sznycle z indyka 400g,
  • 1 dynia hokkaido 600g,
  • 5 łyżek stołowych japońskiego sosu sojowego,
  • 2 łyżki stołowe oleju sezamowego,
  • 1 łyżka stołowa ziaren kolendry,
  • 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru,
  • 1 łyżka stołowa ziaren białego sezamu,
  • 2 małe, ostre papryczki (piri piri),
  • 2 łyżki stołowe wina ryżowego,
  • 1 średnia cebula,
  • 600 ml delikatnego bulionu np. cielęcego,
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej,
  • Oliwa do smażenia,
  • Makaron pszenny Somen.

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • 1) Kroimy umyte mięso w paski,
  • 2) W moździeżu rozdrabniamy ziarna kolędry i ostre papryczki,
  • 3) Sporządzamy marynatę z sosu sojowego, oleju sezamowego, wina ryżowego, kolendry, ostrej papryczki i ziaren sezamu,
  • 4) Marynujemy mięso przez 4 godziny,
  • 5) Myjemy dynię, usuwamy pestki i kroimy w kostkę (razem ze skórką),
  • 6) Na patelni na oliwie podsmażamy mięso wyjęte z marynaty. Przekładamy do miseczki,
  • 7) Następnie na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy pokrojoną dynię i resztę marynaty. Całość smażymy 5 minut,
  • 8) Dodajemy bulion i podsmażone mięso,
  • 9) Po 30 minutach, w miseczce mieszamy parę łyżek gorącego sosu z mąką kukurydzianą. Następnie dodajemy do potrawy i energiczne mieszając gotujemy przez 1-2 minuty,
  • 10) Podajemy z makaronem Somen.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy