Dwukolorowy klops

Przygotowanie: 30 minut Pieczenie: 1 godzina Porcja: 540 kcal

dania mięsneklops

Czas przygotowania:
30 min.
Kalorie:
540.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.4 z 148 głosów)

Składniki:

  • 60 dag zielonego groszku (mrożonego)
  • 30 dag gotowanej szynki
  • 3 kromki chleba z formy
  • 5 łyżek (5 dag) mąki
  • 8 łyżek (8 dag) masła
  • 4 jajka
  • szklanka (250 ml) mleka
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Przygotować beszamel: w garnku rozpuścić 5 łyżek masła, wsypać mąkę i przesmażyć, stale mieszając. Wlać (w dwóch porcjach) 200 ml gorącego mleka, przyprawić solą i pieprzem. Gotować, stale mieszając, około 10 min.
  • Szynkę pokroić w kostkę. Z chleba odkroić skórkę, zwilżyć miękisz resztą zimnego mleka, odcedzić i wraz z szynką zmiksować w malakserze.
  • Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła, dodać groszek, sól i pieprz, wlać trochę wody. Gotować 15–20 minut. Osączyć, zmiksować w malakserze. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Do masy groszkowej wlać beszamel, dodać 2 żółtka i połowę piany. Do masy z szynki dodać pozostałe 2 żółtka i resztę piany, delikatnie wymieszać.
  • Foremkę keksówkę o pojemności 1 litra wyłożyć papierem do wypieków nasmarowanym 1 łyżką masła. Wyłożyć zieloną masę z groszku, wyrównać, następnie ułożyć masę z szynki. Przykryć folią aluminiową. Piec godzinę w temperaturze 180°C.
  • NASZA RADA:
  • Klops po wystudzeniu można zawinąć w folię i zamknąć w hermetycznym pojemniku. W lodówce da się go przechowywać kilka dni. Przed podaniem – odpakowany – powinien dwie godziny leżeć w temperaturze pokojowej.

Kalorie: 540.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy