Dwukolorowy chrust

mała odmiana standardowej wersji

Dodany przez:

Pączki, racuchy i faworki

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 3 żółtka
  • 3 łyżki śmietany
  • 40g masła
  • 1 łyżka wódki
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka kakao

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy przez sitko. Wszystkie składniki (oprócz kakao) mieszamy i zagniatamy ciasto.
  2. Ciasto dzielimy na dwie części - do jednej dodajemy kakao i zagniatamy.
  3. Oba ciasta wałkujemy na bardzo cienkie, kładziemy jedno na drugim.
  4. Wycinamy nożem grubsze paski, przecinamy przez środek, aby powstała dziurka.
  5. Łapiemy za koniec i "przewlekamy" przez dziurkę. Smażymy z dwóch stron na rumiano (lekko). Posypujemy pudrem. Smacznego :)
deser faworki puder chrust
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze