Dwukolorowe serduszka

pyszne

Dodany przez:

Dwukolorowe serduszka

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dla dzieci
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • Z podanej porcji wyszło mi ok. 25 ciasteczek:
  • 250 g mąki
  • 1/2 kostki margaryny
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • aromat waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka
  • 1czubata łyżka kakao
  • 1 łyżka zmielonych orzechów włoskich

Przygotowanie

  1. Wymieszać mąkę z cukrami i proszkiem, dodać posiekaną margarynę, wbić jajko - wyrobić ciasto. Podzielić na 2 części, do 1 dodać kakao, mleko i orzechy - ponownie wyrobić. Do białej części dodać 2 krople aromatu waniliowego. Odstawić do lodówki na 30 min. Rozwałkować obie części na placki grubości ok. 0,5 cm. Szklanką wycinać kółka, a w środku serduszka przy pomocy odpowiedniej foremki. Serca poprzekładać na przemian, aby powstały dwukolorowe ciasteczka. Wyłożyć na formę wyłożoną pergaminem. Piec ok. 12 min. w dobrze rozgrzanym piekarniku w temp. 180 stopni.
deser dla dzieci kruche ciastka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy