Dwukolorowe muffinki

Dzięki odpowiedniemu połączeniu i sposobowi nakładania ciasta otrzymacie urocze, dwukolorowe muffinki - dla wielbicieli klasycznych i czekoladowych. Przepis z książki "Ale ciacho" Damiana Kordasa.

Dodany przez:

Muffiny i babeczki

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 3.5 z 2 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 6 łyżek masła
  • 5 dag gorzkiej czekolady
  • 5 dag białej czekolady
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • garść rodzynek

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy kąpiele wodne: w jednej roztapiamy 3 łyżki masła razem z gorzką czekoladą, w drugiej 3 łyżki masła z białą czekoladą.
  2. W jednej misce łączymy ze sobą suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, cukier). Wszystko dokładnie mieszamy.
  3. Gdy czekolada się roztopi, odstawiamy ją, aby wystygła. W tym czasie łączymy ze sobą mokre składniki (mleko i jajka).
  4. Do tak przygotowanej masy jajecznej dodajemy porcjami suche składniki i mieszamy (najlepiej mikserem) do ich połączenia.
  5. Wsypujemy rodzynki. Powstałą masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy roztopioną białą czekoladę, do drugiej roztopioną gorzką czekoladę.
  6. Przygotowujemy odpowiednią blaszkę do pieczenia muffinek i papilotki. Do każdej papilotki nakładamy łyżeczką małe porcje każdej masy.
  7. Muffinki pieczemy ok. 20 min w temp. 200°C.

Komentarz redakcji

Autor przepisu, Damian Kordas jest zwycięzcą IV edycji programu MasterChef. Swoją książkę w całości poświęcił słodkościom. Część przepisów mogą spożywać także osoby chore na cukrzycę - Damian również jest cukrzykiem, więc zwraca na to szczególną uwagę.
Muffinki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy