Dwukolorowe muffinki

Dzięki odpowiedniemu połączeniu i sposobowi nakładania ciasta otrzymacie urocze, dwukolorowe muffinki - dla wielbicieli klasycznych i czekoladowych. Przepis z książki "Ale ciacho" Damiana Kordasa.

muffinki

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 174 głosów)

Składniki:

  • 6 łyżek masła
  • 5 dag gorzkiej czekolady
  • 5 dag białej czekolady
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • garść rodzynek

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Przygotowujemy kąpiele wodne: w jednej roztapiamy 3 łyżki masła razem z gorzką czekoladą
  • w drugiej 3 łyżki masła z białą czekoladą.
  • W jednej misce łączymy ze sobą suche składniki (mąkę
  • proszek do pieczenia
  • cukier). Wszystko dokładnie mieszamy.
  • Gdy czekolada się roztopi
  • odstawiamy ją
  • aby wystygła. W tym czasie łączymy ze sobą mokre składniki (mleko i jajka).
  • Do tak przygotowanej masy jajecznej dodajemy porcjami suche składniki i mieszamy (najlepiej mikserem) do ich połączenia.
  • Wsypujemy rodzynki. Powstałą masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy roztopioną białą czekoladę
  • do drugiej roztopioną gorzką czekoladę.
  • Przygotowujemy odpowiednią blaszkę do pieczenia muffinek i papilotki. Do każdej papilotki nakładamy łyżeczką małe porcje każdej masy.
  • Muffinki pieczemy ok. 20 min w temp. 200°C.

Notka redakcyjna

Autor przepisu, Damian Kordas jest zwycięzcą IV edycji programu MasterChef. Swoją książkę w całości poświęcił słodkościom. Część przepisów mogą spożywać także osoby chore na cukrzycę - Damian również jest cukrzykiem, więc zwraca na to szczególną uwagę.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy