Dwukolorowe ciasteczka maslane.

Ciastka dla cierpliwych.

Desery

Czas przygotowania:
80 min.
Ocena:

(średnia 4.5 z 146 głosów)

Składniki:

  • JASNE CIASTO:
  • 75 g zimnego masla
  • 175 g maki
  • 75 g cukru
  • 1 paczka cukru wanilinowego
  • 1 jajo
  • szczypta soli.
  • CIEMNE CIASTO:
  • 150 g masla
  • 250 g maki
  • 50 g cukru pudru
  • 2 lyzeczki kakao
  • 2 zoltka
  • szczypta soli
  • Maka do podsypywania.
  • Foremki do pieczenia : serce duze, serce male oraz gwiazda duza i gwiazda mala.

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Skladniki na jasne ciasto polaczyc- wyrobic do uzyskania jednolitej masy. Uformowac w ksztalt roladki, owinac folia spozywcza. Odlozyc do lodowki na 45 minut.
  • Tak samo postepujemy w przypadku ciasta ciemnego.
  • Po uplywie 45 minut ciasta osobno rozwalkowac. Wycinac formy- sposob wykonania ciastek przedstawiaja zdjecia ponizej.
  • Ciastka pieczemy w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez ca 20 minut.
  • Smacznego.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy