Dwukolorowa zupa z kostką

rzadko używam kostek bulionowych, ale w końcu ponoć wszystko jest dla ludzi...

Zupy

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 164 głosów)

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 1 średnia cukinia
  • po 2 średniej wielkości ziemniaki do każdej części
  • po 1/2 łyżeczki masła do każdej części
  • 2 szczypty szafranu
  • 1/2 łyżeczki papryki w proszku ostrej,
  • po 1/2 kostki bulionu drobiowego do każdej części
  • 1/2 łyżeczki suszonej mięty
  • po 1 czubatej łyżce posiekanego koperku i szczypiorku
  • odrobina białego pieprzu mielonego

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Każdą część zupy gotujemy oddzielnie, ale to jedyna niedogodność.
  • CZĘŚĆ MARCHEWKOWA: warzywa (marchewki + 2 ziemniaki) umyłam, obrałam, pokroiłam w niedużą kostkę, włożyłam do rondla. Wlałam 1 szkl. wody, dodałam masło, szczyptę cukru, szafran i 1/2 kostki, gotowałam aż były miękkie a następnie zmiksowałam. Doprawiłam solą i papryką.
  • CZEŚĆ CUKINIOWA: warzywa (cukinię + 2 ziemniaki) umyłam, ziemniaki obrałam, wszystko pokroiłam w kostkę. Ziemniaki zalałam w rondelku 1 szkl. wody. Dodałam masło, miętę i gotowałam aż były miękkie, wtedy dorzuciłam cukinię (ze skórką, ale bez pestek jeśli są) i pogotowałam jeszcze chwilę. Dodałam zieleninę, zmiksowałam, doprawiłam solą i białym, mielonym pieprzem.
  • Obie zupy powinny być kremowe i m/w podobnej gęstości. Można je zjeść oddzielnie, ale mnie naszło na taki obrazek jak widać wyżej :-) Nalewałam je jednocześnie na talerz z obu stron - zrobiłam to małymi dzbanuszkami. Kwiatki "nakapałam" olejem z pestek dyni . . .

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy