BBS
4.41 (195)
Pulpety duszone w sosie to bazowy przepis na pyszny obiad i klasyka kuchni polskiej. Są bardzo delikatne, dlatego lubią je zarówno dzieci, jak i dorośli. Można je podać z ziemniakami, makaronem, ryżem lub kaszą. Doskonale pasują do nich buraczki lub gotowana marchewka. Zobaczcie, jak zrobić pyszne pulpety!
pierś z kurczaka 2 szt.
cebula 1 szt.
czerstwe bułki 0.5 szt.
jajka 1 szt.
czosnek 1 ząbek
kasza manna 1 łyżeczka
śmietana 18% 50 ml
mąka pszenna 2 łyżki stołowe
olej rzepakowy 1 łyżka stołowa
bulion drobiowy 500 ml
liść laurowy 1 szt.
koperek 1 łyżka stołowa
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
Przygotowanie pulpetów mielonych w sosie śmietanowo-koperkowym zaczynamy od zrobienia mięsa mielonego z kurczaka. Dokładnie oczyszczamy kurczaka, przelewamy go zimną wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy mięso na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mielenia mięsa. W międzyczasie namaczamy czerstwą bułkę w gorącej wodzie. Po namoczeniu bułki dokładnie odciskamy z niej wodę. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, a ząbek czosnku przeciskamy przez praskę.
istock
Wcześniej przygotowane mięso łączymy z odciśniętą z wody bułką, czosnkiem, cebulą i kaszą manną. Dodajemy jajko. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Rękoma mieszamy. Jeśli masa na pulpety jest za gęsta, dolewamy odrobinę wody z moczenia bułki. Formujemy okrągłe pulpety mielone i obtaczamy w mące (1 łyżka = 15 g). W rondlu rozgrzewamy odrobinę oleju i obsmażamy pulpety z każdej strony.
iStock
Obsmażone pulpety mielone zalewamy bulionem drobiowym i dodajemy liść laurowy. Klopsy dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut, raz po raz mieszając. Po tym czasie wyjmujemy pulpety z rondla. Śmietanę przekładamy do szklanki lub kubka dodajemy szczyptę soli oraz 1 łyżkę mąki i dokładnie mieszamy. Do wymieszanej śmietany dodajemy kilka łyżek gorącego bulionu (tak zahartowana śmietana nie zważy się po dodaniu do bulionu). Śmietanę wlewamy do gotującego się bulionu, który został w rondlu. Dodajemy posiekany koperek. Do sosu wkładamy pulpety mielone i delikatnie mieszamy. Dusimy jeszcze przez około 2 minuty. Pulpety duszone podajemy z ulubionymi dodatkami.
istock
Porady
- Jeśli nie masz w domu maszynki do mielenie mięsa możesz kupić gotowe już zmielone mięso lub poszukać w swoje okolicy sklepu, który świadczy usługę mielenia mięsa.
- Jeśli często robisz pulpety, zastanów się nad kupnem specjalnej łyżki do formowania pulpetów, która pozwala na przygotowanie równych i okrągłych pulpecików.
- Do formowania pulpetów duszonych możesz użyć także łyżki do lodów.
- Pulpety mielone możesz zrobić z innego gatunku mięsa np. wieprzowiny, wołowiny a nawet cielęciny oraz mięsa ryb. Jeśli wolisz pulpety bez mięsa możesz przygotować pulpeciki z soczewicy. Warto też przygotować pulpeciki z indyka.
Pulpety duszone w sosie cieszą się dużą popularnością. Dla wielu miłośników pulpetów mielonych, to właśnie sos determinuje danie. Pomysłów na sos do pulpetów jest wiele. Jednym z najpopularniejszych jest sos pomidorowy. Jak zrobić pulpety w sobie pomidorowym jak u babci? Do przygotowania sosu pomidorowego do drobiowych pulpetów potrzebne nam będą: 4 obrane ze skórki i drobno posiekane pomidory, obrana i drobno posiekana średnia cebula, 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 3 łyżki oliwy z oliwek, szczypta soli, pierzu i cukru oraz posiekana bazylia (najlepiej świeża, w ostateczności możesz użyć suszonej). Jak zrobić sos pomidorowy? To proste. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj pomidory oraz resztę składników. Duś pod przykryciem przez około 5 minut. Po tym czasie wszystko zmiksuj na gładka masę. Tak przygotowany sos pomidorowy będzie pasował do każdego rodzaju pulpetów. Sos pomidorowy do pulpetów to absolutna klasyka gatunku, ale możemy zrobić także pulpety w sosie pieczarkowym.
Pulpety mielone a następnie duszone w sosie, to doskonały przykład dania, które można personalizować pod swoje smaki i zwyczaje żywieniowe. Pulpety stanowią bazę (możesz wybierać pośród mięsnych np. drobiowych, wieprzowych czy wołowych lub wegetariańskich np. z soczewicy, groch czy bobu) natomiast dopełnieniem jest sos (możesz wybrać śmietanowy, pomidorowy, pieczarkowy lub skomponować własny). Niezależnie od tego, jaki rodzaj mięsa czy sosu wybierzesz dodatki, które się sprawdzą to: ziemniaki, makaron, kasza, ryż ale także warzywa oraz surówki. Do pulpetów możesz przygotować np. surówkę z marchewki i pora. Aby przygotować taką surówkę wystarczy zetrzeć 2 marchewki na średnich oczkach, 3 cm pora umyć i pokroić w cienkie plasterki. Dodać łyżkę kwaśnej śmietany i wymieszać. Doskonałym dodatkiem będą także ogórki kiszone z cebulką szczególnie polecane do pulpetów w sobie pomidorowym.
Przy zakupie min. 2 produktów, -50% na drugi tańszy produkt. Rabat obejmuje wybrany asortyment dostępny we wszystkich salonach Triumph, outletach, wybranych sklepach partnerskich i na pl.sloggi.com. Oferta nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie Partnera.
Rabat 20% na produkty marki Rituals przy zakupach za min. 100 zł. Kod promocyjny obowiązuje w sklepach Rituals, aplikacji oraz na naszej stronie internetowej rituals.com. Z rabatu wyłączone są inne promocje, edycje limitowane oraz kalendarze adwentowe. Szczegóły u Partnera.
Rabat na cały asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych i na e-clarena.eu. Promocja obowiązuje dla zamówień powyżej 100zł oraz obejmuje produkty nieprzecenione. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.
7% rabatu na 700 największych marek kosmetyków i perfum. Oferta dostępna na ezebra.pl. Szczegóły na stronie.
Rabat 30%* od 299 złotych i prezent** od 499 złotych w salonach Estēe Lauder oraz na www.esteelauder.pl. *Wykluczenia: linia AERIN, Luxury Collection, Re-Nutriv, zestawy, nowości, produkty mini i przecenione. Nie łączy się z innymi rabatami. **Oferta ważna do wyczerpania zapasów. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat -30% na wybrany asortyment, przy zakupie min. 2 produktów. Promocja nie obejmuje produktów z kategorii Continuativo i Outlet oraz kart podarunkowych. Promocja i szczegóły dostępne na www.obagstore.pl.