Duszona wołowina

Ocena:

5 (1)

  • 2 godz. 40 min.
  • dla 4 osób
  • średni

Duszona wołowina w sosie warzywnym jest idealnym daniem na świąteczny obiad. Dodatek wina podkreśla smak mięsa, które przygotowane według naszego przepisu jest niezwykle delikatne. Całości dopełni towarzystwo puree ziemniaczanego lub ugotowanego ryżu, a także ulubiona surówka. Podpowiadamy, w jaki sposób przyrządzić pyszne duszone mięso wołowe samodzielnie.

Składniki:

  • łopatka wołowa  800 g

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

  • mąka  20 g

  • olej słonecznikowy  60 ml

  • marchewka  2 szt.

  • seler  100 g

  • cebula  2 szt.

  • czosnek  2 ząbki

  • koncentrat pomidorowy  80 g

  • czerwone wino  500 ml

  • liść laurowy  2 szt.

  • pieprz  1 szczypta

  • tymianek  3 gałązki

  • rozmaryn  3 gałązki

Duszona wołowina - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Mięso: łopatkę wołową posypujemy solą i pieprzem i obtaczamy w mące. Otrzepujemy nadmiar mąki i smażymy mięso w rondelku, na oleju słonecznikowym przez około 2–3 minuty. Wyjmujemy mięso, przekładamy na talerz i odkładamy na bok. 

  • Krok 2:

    Przygotowanie warzyw: obieramy marchewkę i seler, kroimy w kostkę o grubości około 1 cm. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy w kostkę.

  • Krok 3:

    Smażenie: marchewkę i seler wkładamy do naczynia, w którym smażone było mięso i podsmażamy przez 3-4 minuty na złoty kolor. W razie potrzeby dodajemy odrobinę oleju. Następnie dodajemy cebulę i czosnek i smażymy przez kolejne 3 minuty.

  • Krok 4:

    Duszenie: do garnka z warzywami dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy przez kilka minut. Następnie powoli dolewamy po odrobinie wina, mieszając. Zagotowujemy.  Dokładamy mięso i dolewamy taką ilość wody, by całkowicie je zakryć. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 2 godziny.

  • Krok 5:

    Krojenie mięsa: duszoną wołowinę wyjmujemy z sosu i kroimy w plastry o grubości około 1 cm. Sos dusimy jeszcze przez chwilę do uzyskania pożądanej konsystencji, na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Plastry mięsa umieszczamy w sosie. 

Porady

  • Dolewanie wina możemy rozłożyć w czasie, co sprawi, że sos stanie się bardziej intensywny zarówno pod względem smaku, jak i koloru. 500 ml wina to ilość minimalna. Można ją zwiększyć zgodnie z własnymi upodobaniami. 
  • Do przygotowania duszonej wołowiny najlepsze będzie świeże mięso od sprawdzonego producenta. 
  • Wołowina duszona idealnie współgra z czosnkiem, którego ilość możemy zwiększyć, co sprawi, że danie będzie bardziej aromatyczne. 
  • Do potraw z wołowiny duszonej sprawdzi się dodatek majeranku, szałwii, papryki ostrej, świeżo startej gałki muszkatołowej oraz zielonego pieprzu.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne