Duszona pierś z kurczaka z cebulką

Ocena:

4.51 (161)

  • 45 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Duszona pierś z kurczaka to pomysł na szybki, zdrowy i niskokaloryczny posiłek, który świetnie sprawdzi się w roli obiadu dla całej rodziny, dania dla dziecka czy też lunchu do pracy. Duszoną pierś z kurczaka proponujemy podawać w towarzystwie ziemniaczanego purée, podsmażoną cebulką i sałatką warzywną. Pierś z kurczaka najlepiej dusić na bulionie warzywnym – dzięki temu będzie ona jeszcze smaczniejsza. Poniżej podajemy sprawdzony przepis na duszoną pierś z kurczaka, która zawsze się udaje. 

Składniki:

  • filet z kurczaka  4 szt.

  • oliwa z oliwek  15 ml

  • cebula  1 szt.

  • czosnek  2 ząbki

  • rozmaryn  5 g

  • bulion drobiowy  400 ml

  • sałata rzymska  2 szt.

  • groszek zielony  150 g

Duszona pierś z kurczaka z cebulką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przesmażanie piersi kurczaka: W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Wkładamy filety z kurczaka i podsmażamy po 2 minuty z każdej strony. Odkładamy.

  • Krok 2:

    Przesmażenie cebuli: Na patelnię po smażeniu kurczaka wkładamy drobno posiekane cebulę i czosnek oraz rozmaryn. Podsmażamy 5 minut, mieszając.

  • Krok 3:

    Duszenie kurczaka: Wkładamy kurczaka, wlewamy bulion i dusimy ok. 10 minut. Wyjmujemy kurczaka, a na patelnię wkładamy pokrojone w ćwiartki sałaty i groszek (świeży lub mrożony)

  • Krok 4:

    Podanie: Kurczaka kroimy na grube plastry. Podajemy z sosem, sałatą oraz purée.

Porady

 

  • Do podania puree ziemniaczane po irlandzku: 800 g ziemniaków, 100 ml mleka, 6 cebul dymek, 75 g szpinaku baby, 40 g masła, sól i pieprz do smaku. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Tłuczemy na purée. Dodajemy mleko, drobno posiekaną dymkę, szpinak oraz masło. Doprawiamy do smaku i mieszamy.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Ile dusić pierś z kurczaka? 


Pierś z kurczaka można dusić w przygotowanym wcześniej bulionie warzywnym bądź w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej. Rekomendowany czas duszenia piersi z kurczaka uzależniony jest od jej wielkości – z reguły nie powinien przekraczać on 30 minut. Jeśli będziemy przedłużać ten czas mięso z kurczaka może być nieco zbyt suche, a przez to niesmaczne. Do duszenia piersi z kurczaka najlepiej wykorzystać głębokie naczynie ​np. głęboką patelnię lub garnek z podwójnym dnem. Przed duszeniem piersi z kurczaka możemy wcześniej podsmażyć ją na patelni – dzięki temu prostemu trickowi będzie ona miała znacznie lepszą skórkę. 


Ile kalorii ma pierś z kurczaka duszona? 


Duszona pierś z kurczaka ma ok. 150 kcal w 100 g. Średnia porcja ma ok. 150-200 g, co oznacza, że bez żadnych dodatków nasz obiad będzie liczył ok. 225-300 kcal. 


Jakie dodatki do duszonej piersi z kurczaka? 


Duszona pierś z kurczaka to zdrowa propozycja obiadowa, która jest stosunkowo uniwersalna, dzięki czemu możemy zestawiać ją z różnymi dodatkami. Najbardziej klasyczny wariant tego dania to: duszona pierś z kurczaka z ziemniaczanym purée i z duszoną marchewką z groszkiem. W nieco bardziej wyszukanym wydaniu można serwować ją z frytkami (np. z batatów), pieczonymi ziemniaczkami bądź z kaszą czy też z ryżem. Nie należy zapominać o dodatku warzywnym np. kalafiorze z bułką tartą (w bardziej klasycznej wersji), surówką z kiszonej kapusty czy też surówką ze świeżych warzyw w sosie winegret. W tej kwestii ogranicza nas tylko nasza kulinarna fantazja i preferencje smakowe.  
 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne