Duszona kapusta

Duszona biała kapusta przygotowana w trochę inny sposób.

Curry

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 158 głosów)

Składniki:

  • 1/2 małej główki białej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta kurkumy
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • 1/2 łyżeczka curry
  • 1 łyżka suszonej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • sól do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju, zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do cebuli i razem je lekko zrumienić. Do cebuli z czosnkiem dodać wszystkie przyprawy i suszoną natkę. Wymieszać, chwilę razem smażyć. Dodać poszatkowaną kapustę. Wymieszać i jeszcze chwilę smażyć. Kapustę zalać szklanką wody. Dodać do niej trochę soli. Garnek z kapustą przykryć. Kapustę dusić do miękkości. W razie potrzeby doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli. Podawać np. jako dodatek do obiadu.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy