Duszona kapusta z kaszą bulgur, rodzynkami i jabłkami

Duszona kapusta z kaszą bulgur, rodzynkami i jabłkami to łatwy w przygotowaniu posiłek ze słodkimi nutami. Do gotowej porcji na talerzu warto dorzucić kleks kwaśnej śmietany.

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 173 głosów)

Składniki:

  • 150 g suchego bulguru
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • cebula średniej wielkości, posiekana
  • 2 marchewki, średniej wielkości, starte na dużych oczkach
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 białe papryki, pokrojone w paski
  • główka białej kapusty (ok. 1,2 kg), oczyszczona i grubo pokrojona
  • pół szklanki soku pomidorowego
  • pół szklanki soku pomarańczowego
  • łyżeczka suszonej papryki łagodnej
  • łyżeczka cukru
  • 80 g rodzynek
  • 2 winne jabłka, obrane i starte na mus
  • 2 łyżki świeżej mięty
  • 2 łyżki octu winnego białego
  • do smaku: kumin, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Bulgur gotujemy w osolonej wodzie al dente, odsączamy. W wysokim garnku rozgrzewamy 2–3 łyżki oleju, dodajemy cebulę i przez 3 min obsmażamy. Dorzucamy startą marchewkę, zgnieciony czosnek, paprykę i kapustę. Dusimy, mieszając ok. 5 min, dolewamy soki, dosypujemy suszoną paprykę, cukier i rodzynki. Przykrywamy i dusimy. W trakcie możemy dodać odrobinę wody.
  • Po 15 min dodajemy kaszę i starte jabłka. Ponownie zostawiamy na ogniu na kolejne 15 min. Przed podaniem doprawiamy siekaną miętą, octem i kuminem.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2018.

Porady

Zobacz: ciasto agrestowe pod bezą

Notka redakcyjna

Do duszących się warzyw można dołożyć kawałki ostrzejszej węgierskiej kiełbasy lub grube kostki filetu z dorsza. Z przypraw: kminek i liście laurowe.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy