Kapusta czerwona zasmażana

Ocena:

3.96 (383)

  • 30 min.
  • dla 5 osób
  • łatwy

Kapusta czerwona zasmażana to klasyka polskiej kuchni i doskonały dodatek do wielu dań i świetna alternatywa do zasmażanych buraczków i białej kapusty. Nie wymaga wielu składników, długiego przygotowania ani specjalnych umiejętności kulinarnych. Podana do obiadu wspaniale ożywia kolorystykę talerza, zachęcając do jedzenia. Zobaczcie, jak zrobić zasmażaną kapustę, żeby wyszła idealnie.

Składniki:

  • czerwona kapusta  1 szt.

  • smalec  12 g

  • cebula  1 szt.

  • jabłka  1 szt.

  • cukier  12 g

  • ocet  15 ml

  • mąka  24 g

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

Kapusta czerwona zasmażana - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Czerwona kapusta zasmażana: jest bardzo prosta w przygotowaniu. Warzywo drobno siekamy, a następnie zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut, żeby zmiękło. Po chwili odcedzamy, wrzucamy kapustę do garnka i ponownie zalewamy wodą, tak by przykryła całą kapustę. 

  • Krok 2:

    Gotowanie: do garnka z kapustą dodajemy sól, cukier oraz starte na tarce jabłko. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu tak długo, aż kapusta zmięknie, ale nie będzie całkowicie rozgotowana. Ugotowaną kapustę doprawiamy octem, solą i pieprzem.

  • Krok 3:

    Zasmażka: kapusta morda na ciepło sporo zawdzięcza pysznej zasmażce. Na patelni rozpuszczamy smalec z kaczki i smażymy na nim drobno pokrojoną cebulkę. Kiedy się zeszkli, dodajemy na patelnie mąkę i robimy zasmażkę. Wszystko dodajemy do ugotowanej kapusty, mieszamy i jeszcze chwile gotujemy, żeby wszystkie smaki się połączyły.

Porady

  • Kapusta czerwona zasmażana w wersji wegetariańskiej będzie równie pyszna. Wystarczy zamienić smalec na taką samą ilość masła. Jeśli chcemy przygotować wersję wegańską tego dania, należy zastąpić masło olejem rzepakowym lub innym roślinnym tłuszczem.
  • Ocet w przepisie można zastąpić sokiem z cytryny.
  • Czerwona kapusta zasmażana może być serwowana z dodatkiem mięsa. Razem z cebulką można przygotować skwarki z boczku. Tłuszcz, który się wytopi z mięsa będzie świetną bazą do zasmażki.
  • Jeśli przy podgrzewaniu będziemy mieć problem z grudkami ciasta z zasmażki warto do modrej kapusty dodać trochę wody. Dzięki temu zasmażka stanie się bardziej płynna i będzie scalać całe danie.
  • Kapusta zasmażana – z czym podawać? Idealnie sprawdza się na obiad. Dobrze komponuje się z białymi delikatnymi mięsami – np. z pulpetami z indyka i kotletami po szwajcarsku z piersi kurczaka. Do tego zestawu dobrze będą pasować młode ziemniaczki z koperkiem i masłem.
  • Kapusta czerwona zasmażana komponuje się z kluskami śląskimi. Na wyjątkowe okazję warto podać ją jako dodatek do pieczonej kaczki, np. kaczki pieczonej z cykorią lub gęsi pieczonej z jabłkiem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne