Duńska zupa z porów

Zupa ta w naszym menu widnieje od hohoho a moze i jeszcze dłuzej....

Zupydania mięsne

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.44 z 192 głosów)

Składniki:

  • Masło
  • 4 pory
  • 2 cebule
  • 1 l bulionu z kury
  • sól
  • pieprz
  • 25 dag łagodnego serka topionego (ja uzywam ementalera)
  • 1 szkl. gęstej śmietany (niekoniecznie, czasami wystarczy sam serek)
  • kosteczki szynki
  • tarty ser
  • cos zielonego - natka

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Pokroić pory i cebulę w plasterki (cebule mozna w gruba kostke), usmażyć na maśle, wlać gorący bulion, przyprawic solą, pieprzem, gotować 20 min. pod przykryciem. Dodać serek topiony, aż się rozpuści mieszać, wlać śmietanę gdy jej używamy. Podawać posypaną szynką i tartym serem i czymś zielonym. U mnie natka pietruszki.
  • aha na zdjeciu zupa nie została posypana serem bo zapomniałam a gdy sobie
  • przypomniałam po zupie nie bylo śladu:)

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy