Duńska zupa porowa z serkiem topionym

Ocena:

4.3 (239)

  • 40 min.
  • dla 2 osób

Duńska zupa porowa z serkiem topionym

Składniki:

  • • 1 l bulionu warzywnego
  • • 3-4 pory
  • • 1 cebula
  • • 4 łyżki masła lub oleju
  • • 2 opakowania kremowego serka topionego
  • • gruby plaster szynki
  • • pół szklanki gęstej śmietany
  • • sól i pieprz do smaku

Duńska zupa porowa z serkiem topionym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Przygotowanie:
  • W garnku rozgrzać masło. Pory oczyścić i umyć. Białe i jasnozielone części pokroić w plastry, a następnie podsmażyć na maśle razem z posiekaną cebulą. Po kilku minutach zalać pory gorącym bulionem, doprawić solą i pieprzem. Gotować pod przykryciem ok. 20 min. Dodać serek topiony i wymieszać. Kiedy serek całkowicie się rozpuści, wlać śmietanę. Pokroić szynkę w drobną kosteczkę i wsypać do zupy. Całość wymieszać i zdjąć garnek z ognia. Można podawać posypać dodatkowo startym serem żółtym. Smacznego!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne