Drożdżowy z rabarbarem i kruszonką.

Pachnące ciasto drożdżowe,soczyste i pyszne

Ciastaciasto drożdżoweDesery

Czas przygotowania:
180 min.
Ocena:

(średnia 4.5 z 145 głosów)

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1/4 kostki margaryny
  • 5 dag drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5-6 łodyg rabarbaru
  • Na kruszonkę:
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • cukier puder do posypania
  • 1/2 kostki margaryny

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Drożdże rozetrzeć z cukrem palcami na masę konsystencji śmietany.W mleku rozpuścić margarynę i ostudzić tak, aby było ciepłe ale nie gorące.Wlać do drożdży,wbić jajka i dodać mąkę.Wyrabiać długo ręką,aż w cieście zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza.Posypać delikatnie mąką wierzch i przykryć lnianą ściereczką.Odstawić do wyrośnięcia. Rabarbar umyć,obrać i pokroić na 1- cm kawałki.Można też dodać 2 jabłka pokrojone w kostkę. Ciasto,gdy podwooi swoją objętość przerobić dokładnie jeszcze raz i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą blachę (dużą) lub do dwóch podłużnych keksówek.Rozłożyć równomiernie rabarbar. Pokruszyć w miseczce składniki kruszonki,tak aby się rozsypywała i nałożyć na rabarbar.Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez ok.30-45 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy