Drożdżowy warkocz z orzechami laskowymi

Wyrośnięty, smakowity drożdżowy warkocz z orzechami laskowymi. Krem orzechowy można wykorzystać także do innych drożdżowych wypieków - zasmakuje całej rodzinie! Do wypieku użyto świeżych drożdży - można je zastąpić suchymi, w odpowiednich proporcjach.

ciasto drożdżowe

Czas przygotowania:
130 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.54 z 162 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.Na wypełnienie: śmietankę z cukrem (100 g) doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy orzechy i pozostawiamy na 30 min (bez przykrycia). W międzyczasie kilka razy mieszamy. Gdy całość ostygnie, masa zgęstnieje i będzie się nadawała do rozłożenia na ciasto.
  • 2.Na ciasto: drożdże rozkruszamy, dodajemy łyżeczkę cukru oraz mąki i rozprowadzamy w 1/2 szklanki ciepłego mleka. Pozostawiamy na 10 min do wyrośnięcia. Pozostałą przesianą mąkę przekładamy do miski i łączymy z masłem (rozcierając palcami). Robimy dołek i przekładamy wyrośnięte drożdże. Dodajemy pozostały cukier, sól, jajko oraz resztę mleka i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia przez 1 godz
  • 3.Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką powierzchni na prostokąt i wykładamy nadzienie orzechowe (pozostawiając z góry i po bokach kilkucentymetrowy margines). Zwijamy w rulon, zaklejamy i nieco rozpłaszczamy. Roladę przecinamy
    wzdłuż ostrym nożem na 3 paski i zaplatamy warkocz. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem, wymieszanym z łyżką mleka. Pieczemy przez ok. 45 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 160°C. Studzimy na kratce.

Porady

W przepisie użyto następujących orzechów:

  • orzechy laskowe mielone - 200 g to waga zmielonych orzechów
  • migdały zmielone - 50 g to waga zmielonych migdałów

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy