Drożdżówki rwane z porzeczkami i kruszonką

Ocena:

4.52 (161)

  • 1 godz. 30 min.
Pyszne ,pachnące latem drożdżówki z porzeczkami

Składniki:

  • Składniki na ciasto drożdżowe :
  • 500 gram mąki tortowej
  • 200 ml mleka
  • 50 gram drożdży świeżych
  • 5 łyżek cukru do ciasta
  • 1 łyżka cukru waniliowego Kamis
  • margaryna 125 gram roztopiona
  • Farsz drożdżówko wy :
  • 300 gram porzeczek czerwonych
  • cukier 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • Kruszonka:
  • masło 50 gram
  • mąka 50 gram
  • cukier 50 gram
  • Jajko 1 do posmarowania drożdżówek i porzeczki 24 kuleczki 2 na drożdżówkę.

Drożdżówki rwane z porzeczkami i kruszonką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Kruszonka:
  • Margarynę ,cukier i mąkę zagniotłam i na czas wyrobienia ciasta włożyłam do lodówki.
  • Ciasto:
  • Do miski wyspałam mąkę zrobiłam zagłębienie .
  • Do szklanki wlałam 100 mil mleka ,dodałam rozkruszone drożdże i łyżkę cukru , rozmieszałam, dodałam 3 łyżki mąki. Zostawiłam pod ściereczką na 30 minut. Po tym czasie przelałam do zagłębienia w mące. Resztę mleka jajo rozpuszczoną margarynę Kasię i cukier dodałam do pozostałych składników. Wymieszałam i zagniotłam ciasto , zostawiłam na godzinę pod ściereczką .
  • Wykonanie:
  • Porzeczki obrałam z szypułek .
  • Ciasto podzieliłam na 12 części robiłam placuszki.
  • Do miseczki wsypałam porzeczki dodałam 2 łyżki cukru i łyżkę maki ziemniaczanej zamieszałam.
  • Porzeczki przełożyłam na placuszki zawijałam je do środka i kładłam do formy wyłożonej papierem . Jedna koło drugiej . Posmarowałam je rozbełtanym jajkiem , posypałam kruszonka startą na tarce i położyłam po dwie porzeczki na każdą bułeczkę.

Porady

Zobacz też: Ciasto z porzeczkami, czyli słodko-kwaśny wypiek na lato

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne