drozdzowki_z_dzemem

Drożdżówki z dżemem

Ocena:

4.54 (183)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 10 osób
nie ma jak domowe

Składniki:

  • Ciasto:
  • 1/2 kg mąki
  • 6 łyżek cukru
  • 1/2 kostki masła lub margaryny
  • mała paczka drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jaja
  • 1 żółtko
  • 3 jabłka
  • Do posmarowania bułeczek:
  • 1 białko rozbite z cukrem

Drożdżówki z dżemem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mleko, masło i 5 łyżek cukru należy podgrzać. Drożdże mieszamy z łyżką cukru - aż się rozpuszczą.
  • Mąkę wsypujemy do miski , wlewamy przestudzone mleko dodajemy rozczyn z drożdży i jajka. Ciasto trzeba wyrabiać aż będzie miało jednolitą konsystencję i będzie odchodziło od ścianek miski.
  • Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Gdy ciasto wyrośnie, odrywamy po kawałeczku i robimy placuszek nakładamy łyżkę dżemu i zaklejamy. Układamy na blaszce ta stroną, która była zlepiona bułeczka. Smarujemy białkiem z cukrem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku (180 - 200 stopni) ok. 20 min.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne