Drożdżówki z dżemem

nie ma jak domowe

dodany przez: kaska193 kaska193

ciasto drożdżowe drożdżówka

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 182 głosów)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 1/2 kg mąki
  • 6 łyżek cukru
  • 1/2 kostki masła lub margaryny
  • mała paczka drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jaja
  • 1 żółtko
  • 3 jabłka
  • Do posmarowania bułeczek:
  • 1 białko rozbite z cukrem

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

  • pieczenie

Drożdżówki z dżemem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mleko, masło i 5 łyżek cukru należy podgrzać. Drożdże mieszamy z łyżką cukru - aż się rozpuszczą.
  • Mąkę wsypujemy do miski , wlewamy przestudzone mleko dodajemy rozczyn z drożdży i jajka. Ciasto trzeba wyrabiać aż będzie miało jednolitą konsystencję i będzie odchodziło od ścianek miski.
  • Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Gdy ciasto wyrośnie, odrywamy po kawałeczku i robimy placuszek nakładamy łyżkę dżemu i zaklejamy. Układamy na blaszce ta stroną, która była zlepiona bułeczka. Smarujemy białkiem z cukrem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku (180 - 200 stopni) ok. 20 min.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy