Drożdżówka z automatu

drożdżówka na śniadanie, podwieczorek i kolację

ciasto drożdżowedrożdżówkaDesery

Czas przygotowania:
10 min.
Ocena:

(średnia 4.52 z 152 głosów)

Składniki:

  • 250 ml ciepłego mleka
  • 15 g drożdży
  • 1 jajko
  • olejek waniliowy
  • 5 łyżeczek cukru
  • 400 g mąki pszennej
  • rodzynki

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Wlać do blaszki z automatu mleko, wkruszyć do niego drobno drożdże, wlać roztrzepane jajko, olejek waniliowy. Wsypać cukier i mąkę.
  • Włączyć program pieczenia „krótki” (ok. 2 godzin), wybrać pierwszy poziom zrumienienia skórki.
  • Po usłyszeniu sygnału dźwiękowego (po wstępnym wymieszaniu ciasta) wrzucić garść rodzynek.
  • Pól godziny przed końcem pieczenia można posmarować lekko wierzch drożdżówki roztopionym masłem.
  • Doskonale smakuje z masłem i dżemem lub powidłami.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy