Drożdżówka

Ocena:

4.52 (195)

  • 4 godz. 0 min.
Ciasto wyszło wysmienite

Składniki:

  • Ciasto:
  • 5 jaj
  • szczypta soli
  • kostka drożdży 100 gram
  • szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka sojowego Alpro waniliowego
  • 3/4 szklanki oleju
  • 5 szklanek mąki tortowej
  • Kruszonka:
  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 100 g cukru

Drożdżówka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ciasto:
  • Do dużej miski wbijamy jaja . Roztrzepujemy je widelcem dodajemy szczyptę soli . Kruszymy drożdże i posypujemy na jaja. Polewamy szklanką mleka na to olej i posypujemy mąką. Zostawiamy tak na trzy godziny przykryte ściereczką. Po tym czasie zdejmujemy ściereczkę i mieszały całość. Przekładamy do formy prostokątnej standard . Smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą i przekładamy drożdżowe ciacho .
  • Kruszonka:
  • Zagnieść składniki i posypać na ciasto drożdżowe . Pieczemy koło 45 minut w 180 stopniach .
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne