Drożdżowiec z rabarbarem

To się opłaca!

ciasto drożdżoweDeserykruszonka

Czas przygotowania:
55 min.
Ocena:

(średnia 4.48 z 178 głosów)

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 130 g miękkiej margaryny
  • 130 g cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 szklanka mleka
  • 50g drożdży
  • szczypta soli
  • KRUSZONKA
  • 1/2 kostki margaryny
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżki cukru
  • mąka

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Z ciepłego mleka, łyżki mąki i cukru oraz drożdży wyrobić rozczyn i nakryć ściereczką.
  • Do miski dać resztę mąki, margarynę, jajko, cukier i sól.
  • Gdy rozczynpodwoi swoją objętośc dodać do reszty składników.
  • Mikserem delikatnie miksować., aż powstanie jednolita masa.
  • Składniki kruszonki ( oprócz mąki) wrzucić do rondla.
  • Grzać, aż margaryna si roztopi po czym dodac tyle maki by powstała kula. dać do ostygnięcia.
  • Ciasto wyłozyć na blaszkę posypaĆ RABARBAREM I POSYPAĆ CUKREM.
  • nA WIERZCH wyłozyć kruszonkę.
  • Piec na poczatek 15 minut w 150 stopniach, potem zwi.ekszyć na 250 stopni 30 minut.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy