Drożdżowiec z rabarbarem

To się opłaca!

Dodany przez:

Ciasta drożdżowe

Czas przygotowania:
Porcje:
30 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 1 głosów)

Składniki

  • 400 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 130 g miękkiej margaryny
  • 130 g cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 szklanka mleka
  • 50g drożdży
  • szczypta soli
  • KRUSZONKA
  • 1/2 kostki margaryny
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżki cukru
  • mąka

Przygotowanie

  1. Z ciepłego mleka, łyżki mąki i cukru oraz drożdży wyrobić rozczyn i nakryć ściereczką.
  2. Do miski dać resztę mąki, margarynę, jajko, cukier i sól.
  3. Gdy rozczynpodwoi swoją objętośc dodać do reszty składników.
  4. Mikserem delikatnie miksować., aż powstanie jednolita masa.
  5. Składniki kruszonki ( oprócz mąki) wrzucić do rondla.
  6. Grzać, aż margaryna si roztopi po czym dodac tyle maki by powstała kula. dać do ostygnięcia.
  7. Ciasto wyłozyć na blaszkę posypaĆ RABARBAREM I POSYPAĆ CUKREM.
  8. nA WIERZCH wyłozyć kruszonkę.
  9. Piec na poczatek 15 minut w 150 stopniach, potem zwi.ekszyć na 250 stopni 30 minut.
deser mąka kruszonka rabarbar rozczyn
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy