Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Gdy jest sezon na śliwki, zawsze sprawdza się to pyszne ciasto.

ciasto drożdżoweDeserykruszonka

Czas przygotowania:
120 min.
Ocena:

(średnia 4.5 z 162 głosów)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 4 szklanki mąki tortowej,
  • 5 dag drożdży,
  • szklanka ciepłego mleka,
  • cukier waniliowy,
  • kilka kropel aromatu śmietankowego,
  • niepełna szklanka cukru,
  • 4 żółtka,
  • 15 dag margaryny,
  • śliwki węgierki, renklody lub inne
  • Kruszonka:
  • 1/4 szklanki mąki tortowej,
  • 5dag margaryny,
  • 2 łyżki cukru,
  • cukier waniliowy

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Margarynę rozpuścić w ciepłym mleku, dodać pokruszone drożdże, cukier, cukier waniliowy, żółtka, aromat śmietankowy i dokładnie wymieszać najlepiej pałką. Po trochu dodawać mąkę. Wyrabiać aż składniki się połączą i masa będzie miała jednolitą konsystencję (ok. 10 min.). Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1h. Zagnieść składniki kruszonki. Na natłuszczoną blachę wyłożyć wyrośnięte ciasto, powciskać cząstki śliwek, posypać kruszonką. Wstawić do zimnego piekarnika i piec 50-60 min. w 180*C .

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy