Drożdżowe z rabarbarem i truskawkami.

Aromatyczne,pyszne ciasto drożdżowe z dodatkiem truskawek i rabarbaru.

Ciastaciasto drożdżoweDesery

Czas przygotowania:
120 min.
Ocena:

(średnia 4.47 z 172 głosów)

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 litra mleka
  • 12,5 dag margaryny
  • 10 dag świeżych drożdży
  • 0,5 kg truskawek
  • 0,5 kg rabarbaru
  • 25 dag masła
  • 1 szklanka cukru na kruszonkę
  • ok.1,5 szklanki mąki np.krupczatki

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Mleko wraz z margaryną podgrzałam aż margaryna się rozpuściła.Drożdże roztarłam ręką wraz ze szklanką cukru. Gdy mleko z tłuszczem lekko przestygły (mają być dobrze ciepłe,ale nie gorące) wlałam je wraz z drożdżami do dużej miski z mąką pszenną.Wbiłam jajka i dobrze i długo wyrabiałam ręką ciasto.Ma odchodzić od ręki i widoczne są pęcherzyki powietrza w cieście. Przykryłam ciasto ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na godzinę. W tym czasie obrałam rabarbar i pokroiłam w kostkę.Truskawki umyłam,osuszyłam i obrałam.Przekrawałam je wzdłuż na pół. W misecze wyłożyłam zimne masło,wsypałam cukier i dosypując mąki krupczatki rozcierałam palcami robiąc kruszonkę. Gdy ciasto wyrosło-podwoiło swoją objętość ponownie je wyrobiłam i podzieliłam na pół. Natłuściłam dwie duże blachy do pieczenia i oprószyłam bułką tartą.Ciasto wyłożyłam na obie blachy.Na wierzchu ułożyłam przygotowany rabarbar i truskawki.Posypałam obficie kruszonką i odstawiłam na ok.15 minut.Piekłam w 175 stopniach przez ok. 40minut.

Porady

Zobacz też: ciasto z rabarbarem i kruszonką

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy